Hardlopen: Sterker en sneller

Hardlopen: Sterker en sneller

Martijn werkt vanuit een goede basis en krachttraining naar snellere looptijden. In zijn verhaal vertelt hij hoe hij sterker en sneller is geworden afgelopen jaar.

In December 2020 kwamen Wim en ik in contact tijdens een willekeurig koffiemoment op werk. Wim bleek een fanatieke triatleet te zijn die daarnaast ook coaching verzorgt. Zelf was ik opzoek naar een manier om mijn hardloopprestaties te verbeteren op een verantwoorde manier. Ik trainde al bij Rotterdam Atletiek, maar ik wilde een manier van trainen waarop én ik kon blijven deelnemen aan de loopscholing en intervaltrainingen van mijn club en ook gedurende de overige dagen een gebalanceerd schema om mijn loopprestaties te verbeteren. De tijden waarop ik me vooral wil focussen zijn de afstanden vanaf de 5 kilometer t/m de Marathonafstand (42 kilometer).

Samen gingen Wim en ik aan de slag. Ik vond het belangrijk dat mijn schema’s ‘iteratief’ zijn, dat houd voor mij in dat het schema aanpasbaar is aan de rest van mijn privé/werk agenda. Soms heb ik namelijk een tocht op de racefiets gepland staan of kan ik een dag niet trainen vanwege werk of privé afspraken. Daarnaast ben ik mijn intervalrondjes bij Rotterdam Atletiek, ook vanwege het sociale aspect, blijven lopen. In Trainingspeak geef ik zulke wensen aan, en Wim bouwt het schema hieromheen.

In de afgelopen periode heb ik drie dingen echt wezenlijk veranderd ten opzichte van eerdere jaren:
(i) Langzamer lopen – Ik heb gemerkt dat meer lange langzame duurlopen ervoor heeft gezorgd dat ik veel sneller ben geworden. Ik loop nu veel vaker lange duurlopen in een rustig tempo. Dit vormt een goede (anaerobe) basis waardoor ik vanuit daar gericht verder kan trainen voor bepaalde wedstrijden.
(ii) Gestructureerde lopen – Door een gepersonaliseerd schema te lopen i.c.m. een coach die ‘dedicated’ over je schouder meekijkt, maakte ik enorme progressie doordat de trainingen precies voor het juiste moment waren gegeven je huidige vermoeidheid en vorm.
(iii) Meer krachttraining – Sinds dit jaar ben ik ook begonnen met hardloop specifieke krachttraining. Ik merk dat ik hierdoor wellicht wel meer spiermassa creëer dan voorheen, maar dit resulteert wel in sterkere spieren ondanks het extra gewicht . Voor mij werkt dit goed tegen (opkomende) blessures.

In de loop van 2021 zijn we gaan bouwen naar een van mijn doelen: de halve marathon van Berlijn. Gestructureerd en gericht zijn we gaan bouwen naar deze wedstrijd: de juiste basis werd gelegd, gerichte tempotrainingen werden uitgevoerd en ook een goede taper (rust)periode werd ingebouwd. Samen met Wim bepaalde ik de indeling voor deze race, zodat de tank precies op de finish leeg was. Deze voorbereiding (en goede uitvoering 😉) resulteerde in een mooie PR op de Halve Marathon in de Duitse hoofdstad van 1:28.

Deze verbetering en begeleiding smaakte naar meer – ik merk dat ik het echt leuk vind om op een goede manier naar een steeds hoger en sneller doel te werken. Inmiddels heb ik vrijwel alle PRs die ik had staan verbroken, maar ik merk ook dat er nog genoeg progressie inzit om op elke afstand een nog snellere tijd neer te zetten. Ik zie er daarom erg naar uit om samen met Wim (en de trainingen bij Rotterdam Atletiek) nog snellere tijden neer te zetten, maar bovenal lekker te blijven genieten van de hardloopsport.

 

Andere posts

Laten we hier starten.

Kennismaken?

Neem dan even contact op met info(at)heldersport.nl en laat je naam, verhaal, e-mail en eventueel nummer achter. Ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

Tot snel!